Vári Ferenc élete és kálváriája


Előszó


Vári Ferenc plébánost a szentesi hívek joggal tekintik a mai napig a saját papjuknak, hiszen közel négy évtizedig szolgált a városban. Mégis, életének van egy olyan rövid időszaka, amely alighanem mindennél jobban nyomot hagyott az ő lelkében és megpecsételte élete alakulását: a Kerekegyházán töltött 5 esztendő, amelynek végén, koholt vádak alapján, koncepciós kirakatper keretében börtönre ítélték, szabadulását követően pedig internálták. Az általa éveken át, gondos aprólékossággal, szép kézírással, hűségesen vezetett szentesi Historia Domus lapjai is már megsejtetnek valamit ennek az embernek és katolikus papnak a személyiségéből, de az ő lelki nagysága az 1948-1953 közötti, vészterhes években ragyogott fel igazán. Alapos műveltségű, ugyanakkor alázatos és szerény, hivatását szolgálatként megélő, mindenféle karrierizmustól és becsvágytól távol álló, az elöljárói iránt fiúi odaadással és engedelmességgel, az egyházáért és annak híveiért minden áldozatra kész pap volt. Menthette volna önmagát, lelki békéjét, jó hírnevét, egyházi előmenetelét súlyos kompromisszumok és néma cinkosság árán, de nem tette. Következes volt és maradt vállalásához, elveihez, hitéhez. Kijelenthetjük: ami volt Mindszenty József bíboros országos viszonylatban, az volt helyi keretek közt Vári Ferenc Kerekegyházán. Nagy árat fizetett mindezért: megrokkant egészséggel, megtiport emberi méltósággal folytathatta csak hivatását 1953 után Szentesen, a külvárosi negyedben, a szegények papjaként. Csendes működés és lelki finomság jellemezte őt utolsó évtizedeiben. Isten gondviselő szeretete megengedte, hogy a külső körülmények, mint tiszta gabonát megőröljék, és az izzó kemence lángjai tegyék jellemét még nemesebbé. 45 évvel a boldog halálát követően „illő és üdvös”, hogy megemlékezzünk róla, hogy felmagasztalódjék az ő személye, élete, hűséges papi munkálkodása, és hogy beteljesedjék rajta is a zsoltáros mondása: „Amikor visszahozta az Úr Sion foglyait, mintha álomból ébredtünk volna. Megtelt akkor örömmel az ajkunk, és nyelvünk ujjongva énekelt. (…) Akik könnyek közt vetnek, majd ujjongva aratnak” (Zs 125). Bizonyára Isten országában örökre beért Vári Ferenc plébános magvetése és életáldozata, s immáron örömujjongás az ő osztályrésze. A róla szóló, papi életét bemutató és méltató kiváló tanulmánykötet nem más, mint ujjongó hálaadás a mai kerekegyháziak és minden jóakaratú ember részéről. Mert valóban, „az Istent szeretőknek minden a javukra válik” (Róm 8,28).

 

Dr. Gruber László
szentesi plébános, teológiai tanár







Vári Ferenc plébános
1902. november 17. Csongrád – 1976. március 10. Szentes


A Magyar Királyi Pázmány Péter Egyetem hittudományi karának hallgatója 1921-től – 1926-ig, ahol jelesen végzett. Pappá, 1926. augusztus 20-án szentelték.

1943. augusztus 1-én, Pétery József Püspök Úr, Vári Ferencet Kerekegyházára nevezte ki plébánosnak. Kerekegyházai tartózkodási ideje alatt, 1945-ben, Püspöki Tanácsosi kinevezést kapott.

1948. június 17-én „koholt” vádak alapján, a Kecskeméti ÁVÓ letartóztatta.

Kihallgatását követően, a Dél-Budai Internálótábor lakója.

1948. október 30-án a Kecskemétre kihelyezett, Budapesti Népbíróság külön tanácsa, Vári Ferencet, „izgatás” bűntettében 3 évi börtönre, mint főbüntetésre, 10 évi politikai jogainak felfüggesztésére és fellelhető vagyonának ¼ részének elkobzására, mint mellékbüntetésre ítélte.

Az ítélet hirdetést követően, Budapest Markó utcai börtön, majd 1948. november 13-tól a Gyűjtőfogház, ezt követően 1949. március 12-től, a Váci Fegyház.

A NOT, 1949. október 4-én az elsőfokú ítéletet megsemmisítette, és ezúttal 2 évi börtönre, mint főbüntetésre ítélte.

1950. július 4-én szabadult a Váci Fegyház és Börtönből, az ÁVH–még aznap internáltatta a Kistarcsai Internálótáborba „szabadonléte államvédelmi szempontból nem kívánatos” záradékkal.

Vári Ferenc, 1953. szeptember 10-én szabadult a Kistarcsai Internálótáborból.

Ezt követően korházi kezelésen esett át. 1953. november 1-től haláláig, Szentesen a Jézus Szent Szíve templomban folytatta papi hívatását.


Vári Ferenc plébános meghurcolásáról, kálváriájáról 
egy fejezetekbe szedett, dokumentumokkal illusztrált írásom olvasható alább.


Tartalomjegyzék
(a címre kattintva elérhető a fejezet)


Vári Ferencet, 1948. augusztus 1-vel, Kerekegyházára nevezték ki plébánosnak 

Megjegyzések